Το να έχει κάποιος μια υγιή και ευτυχισμένη οικογένεια είναι χωρίς αμφιβολία από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής. Όμως καμία οικογένεια δεν μπορεί να είναι σταθερή, υγιής κι ευτυχισμένη για πάντα.
Οι σημερινές οικογένειες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Τα άγχη της καθημερινής ζωής, η προσπάθεια να εξισορροπήσουν οι γονείς απαιτητική εργασία και οικογενειακή ζωή, οικονομικά προβλήματα ,προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού, κάποια κρίση στη στενή ή την ευρύτερη οικογένεια, ψυχολογικά προβλήματα κάποιου μέλους είναι παράγοντες που μπορούν κατά καιρούς να διαταράξουν πολύ την οικογενειακή ισορροπία.
Παιδιά με δυσκολίες (π.χ. μαθησιακές ή ειδικές ανάγκες), δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές αλλά και οι αλλαγές που συμβαίνουν στα διάφορα στάδια ανάπτυξης καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν (π. χ. πρώτοι αποχωρισμοί, ξεκίνημα σχολείου, εφηβεία), όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν αιτίες ή αφορμές που φέρνουν την οικογένεια σε δυσκολία.
Πολλές οικογένειες έχουν τα εφόδια και την ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες. Όμως ακόμα και οι πιο γερές απ αυτές μπορεί να αισθανθούν κάποια στιγμή την ανάγκη για βοήθεια.
Αναζητώντας την βοήθεια ειδικού, οι γονείς καμιά φορά αισθάνονται σαν να παραδέχονται ότι απέτυχαν στον γονικό τους ρόλο. Αντίθετα όμως, η βοήθεια αυτή μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα που κάνουν για την ενίσχυση των μελών της οικογένειας τους και των σχέσεων μεταξύ τους.
Όταν μία οικογένεια απευθυνθεί σε μένα για βοήθεια, αρχικά βλέπω τους γονείς (ή τον ένα γονέα όταν πρόκειται για μονογονεική οικογένεια) σε μία πρώτη συνεδρία. Τους ακούω προσεκτικά και μαζί διερευνούμε τα ζητήματα που τους απασχολούν. Εξετάζουμε το πώς βιώνει η οικογένεια το πρόβλημα και πώς επηρεάζεται το κάθε μέλος ξεχωριστά, και αναζητούμε πιθανές αιτίες και αφορμές που οδηγούν στην εμφάνιση και την κλιμάκωση του.
Στη συνέχεια αναζητούμε τον κατάλληλο τρόπο να λάβουν βοήθεια, είτε συνεχίζοντας την συμβουλευτική-ψυχοεκπαίδευση αποκλειστικά με τους γονείς είτε ξεκινώντας επιπροσθέτως συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία με κάποιο από τα μέλη (π. χ. Play Therapy για τα παιδιά, Συμβουλευτική-Ψυχοθεραπεία εφήβων) αν και εφόσον και το ίδιο συμφωνεί και το επιθυμεί.