Θεραπεία ζεύγους EFT Emotionally Focused Therapy

User Rating: 3 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar InactiveStar Inactive
 

Πολλά ζευγάρια, όταν έχουν κουραστεί ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση τους, έχουν την τάση να απομακρύνονται και να αποξενώνονται ο ένας από τον άλλο, χάνοντας λίγο-λίγο τον μεταξύ τους σύνδεσμο. Αισθάνονται μόνοι, συσσωρεύουν παράπονα που συχνά δεν καταφέρνουν να εκφράσουν και νιώθουν ότι ο σύντροφος τους δεν τους καταλαβαίνει και δεν ενδιαφέρεται για τους ίδιους και για τη σχέση.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της αποξένωσης γίνονται επιθετικοί ή αμυντικοί, κλείνονται στο καβούκι τους ή πιέζουν και γκρινιάζουν, συνήθως χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Στήνουν μεταξύ τους έναν αρνητικό "χορό του ζευγαριού" όπου ο ένας ακολουθεί και ενισχύει τον άλλο στην δημιουργία ανασφάλειας, εκνευρισμού, απογοήτευσης και απόστασης.

Σ΄αυτή την φάση σαν ύστατη προσπάθεια σωτηρίας της σχέσης του το ζευγάρι απευθύνεται σε ένα "Σύμβουλο γάμου" ή αλλιώς "Θεραπευτή ζεύγους".

Γιατί και για ποιον

Η σχέση ενός ζευγαριού χρειάζεται βοήθεια όταν:

  • Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι κριτικάρουν και κατηγορούν συνεχώς τον άλλο
  • Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στο σύντροφο ή τη σχέση
  • Η σχέση έχει γίνει μονόπλευρη, δηλ. ο ένας πάντα παίρνει αποφάσεις, καθορίζει την οικονομική, κοινωνική, σεξουαλική δραστηριότητα του ζευγαριού και ο άλλος δυσφορεί
  • Ο ένας ή και οι δύο αισθάνονται ότι ο σύντροφος τους δεν τους καταλαβαίνει
  • Τα παράπονα και η απογοήτευση δεν εκφράζονται πια
  • Ο ένας ή και οι δύο αισθάνονται ότι δεν παίρνουν πια στήριξη μέσα στη σχέση τους
  • Δεν υπάρχουν πια κοινά ενδιαφέροντα
  • Δεν είναι πια κοινοί οι στόχοι και τα όνειρα για το μέλλον
  • Ο ένας ή και οι δύο δεν ικανοποιούνται πια σεξουαλικά στη σχέση του
  • Αντιμετωπίζουν (ή ανησυχούν ότι έχουν) πρόβλημα υπογονιμότητας
  • Υπάρχει μια εξωσυζυγική σχέση
  • Ο ένας ή και οι δύο αντιμετωπίζουν θέμα εξάρτησης (από αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο, φαγητό κλπ.)
  • Ο ένας ή και οι δύο αντιμετωπίζουν ψυχολογικά ή ψυχοσωματικά προβλήματα

Συνήθως συνυπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από τα συμπτώματα αυτά. Τότε μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να επικοινωνήσει και να συζητήσει με τον άλλο. Συχνά όμως συναντάει την άρνηση του άλλου, κατηγορίες, αδιαφορία ή μεγαλύτερη απομάκρυνση. Στην περίπτωση αυτή ή παρέμβαση ενός Σύμβουλου γάμου-Θεραπευτή ζεύγους μπορεί να δώσει στο ζευγάρι την δυνατότητα να ξαναρχίσει να επικοινωνεί.

Ο Θεραπευτής ζεύγους EFT βοηθά το ζευγάρι να αναγνωρίσει τον δικό του "αρνητικό χορό" και τον κάθε ένα από τους συντρόφους να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει στην διατήρηση του χορού αυτού. Στην συνέχεια τους βοηθά να βρουν τους δικούς τους τρόπους συναισθηματικής επανασύνδεσης ώστε να αισθανθούν και πάλι ασφάλεια, οικειότητα και τρυφερότητα ο ένας για τον άλλο.

Η διεργασία αυτή είναι ένα ταξίδι:

-από την αποξένωση στην συναισθηματική συμμετοχή

-από την αμυντική και αυτοπροστατευτική στάση στο άνοιγμα προς τον άλλο

-από την παθητική και ανήμπορη στάση και συμπεριφορά στην αίσθηση ότι είναι κανείς ικανός να συνδημιουργεί ενεργά το χορό της σχέσης του

-από την απελπισμένη κριτική και επίρριψη ευθυνών στον άλλο στην ανάληψη ευθύνης για το πώς και ο ίδιος δυσκολεύει το πλησίασμα του άλλου

-από την εστίαση στα "στραβά" του συντρόφου στην αναγνώριση των δικών του φόβων,αναγκών και επιθυμιών

-πάνω απ' όλα όμως, από το "μόνος" στο "μαζί"

Pin It
Λουίζα Βογιατζή
Σε μία πρώτη συνεδρία είμαι στη διάθεση σας για να ακούσω με μεγάλη προσοχή αυτό που σας φέρνει στο γραφείο μου, τους προβληματισμούς σας και τα ζητήματα που σας απασχολούν. Ακόμη, θα απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις σας, θα περιγράψω την διαδικασία, θα ακούσω όποιες ανησυχίες ή ενδοιασμούς μπορεί να έχετε, έτσι ώστε να αναζητήσουμε από κοινού τον καλύτερο για σας τρόπο να λάβετε την βοήθεια και τη στήριξη που έχετε ανάγκη. Οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα συνήθως μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν 50-55 λεπτά.