Θεραπεία - Συμβουλευτική Εφήβων

User Rating: 2 / 5

Star ActiveStar ActiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Από την αρχή της εφηβείας, τη λεγόμενη προεφηβεία, η οποία γίνεται αισθητή λίγο νωρίτερα στα κορίτσια (στην ηλικία των 10-11 ετών) και αργότερα στα αγόρια (στην ηλικία των 12-13 ετών), ο εγκέφαλος του παιδιού μετατρέπεται σε ένα τεράστιο «εργοτάξιο»!

Τα επιμέρους τμήματα διαμορφώνονται ξεχωριστά και με διαφορετική ταχύτητα το καθένα ώσπου να ενταχθούν στο τελικό σύνολο, το οποίο θα είναι πια ο ενήλικος εγκέφαλος.

Οι έφηβοι λοιπόν βρίσκονται σε μία έντονη, μεταβατική περίοδο.
Τα πάντα πάνω τους αλλάζουν, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Όπως λέει η F. Dolto, σημαντικότατη Γαλλίδα παιδοψυχαναλύτρια, οι έφηβοι νιώθουν σαν ένα σπίτι ανοιχτό από παντού, όπου δεν υπάρχει ούτε μια γωνιά ήσυχη για να ξεκουραστούν.
Αφήνουν πίσω τους το παιδί που ήταν κάποτε κι αρχίζουν να γίνονται οι ενήλικες που κάποτε θα είναι. Το γεγονός ότι δεν είναι πια το ένα αλλά και δεν έχουν γίνει ακόμα το άλλο, τους κάνει να αισθάνονται μετέωροι, ευάλωτοι, μόνοι, παρεξηγημένοι.
Όλα αυτά έχουν πολύ αισθητές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους.
Κάποιοι έφηβοι γίνονται παρορμητικοί, απερίσκεπτοι, αγνοούν τον κίνδυνο και αψηφούν τους κανόνες. Τη μια στιγμή θυμώνουν και εκρήγνυνται και την άλλη πέφτουν σε βαθιά μελαγχολία. Εκστασιάζονται με μια ιδέα ή ένα πρόσωπο και μετά το απομυθοποιούν και απογοητεύονται οικτρά. Κάποιοι άλλοι κλείνονται στον εαυτό τους και απομονώνονται.

Οι γονείς που παρατηρούν και βιώνουν κυριολεκτικά στο πετσί τους όλα αυτά, δυσκολεύονται να καταλάβουν τι συμβαίνει, ειδικά όταν προσπαθούν να κατανοήσουν με τη λογική τα κίνητρα και τις αιτίες που τα παιδιά τους συμπεριφέρονται έτσι.

Συχνά νιώθουν –και δικαιολογημένα- ότι δεν αναγνωρίζουν πια το παιδί τους , απογοητεύονται, στενοχωριούνται και ανησυχούν.

Ένας έφηβος από τη μια μπορεί να νιώθει μεγάλη ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον που θα τον ακούσει και θα προσπαθήσει να τον καταλάβει, από την άλλη συχνά είναι δύσπιστος και κλειστός απέναντι σε κάθε ενήλικα. Η θεραπεία και η συμβουλευτική εφήβων μοιάζει σαν ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί.

Για το λόγο αυτό ή εγκαθίδρυση μιας σχέσης κατανόησης, αποδοχής κι εμπιστοσύνης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε θεραπευτικής ή συμβουλευτικής προσέγγισης που απευθύνεται σε εφήβους. Η χρήση μέσων όπως η ζωγραφική, τα κολάζ, τα παιχνίδια ρόλων, η αφήγηση ιστοριών, διευκολύνουν την έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων.

Γιατί και για ποιον

Όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως:

  • εναντιωματική ή αντικοινωνική συμπεριφορά όπως επιθετικότητα, πολλά ψέματα, μικροκλοπές
  • θλιμμένη διάθεση, κατάθλιψη
  • υπερβολική εσωστρέφεια, απομόνωση
  • άγχος, υπερευαισθησία, φόβοι και φοβίες
  • έλλειψη προσοχής ή αδυναμία συγκέντρωσης
  • σωματικές ενοχλήσεις χωρίς διαπιστωμένη οργανική αιτία όπως πονόκοιλος, πονοκέφαλοι, ζαλάδες
  • παχυσαρκία ή απώλεια βάρους, βουλιμία, ανορεξία

 

ή όταν:

 

  • υπάρχει μεγάλη ένταση στην οικογένεια λόγω της αλλαγής συμπεριφοράς του εφήβου
  • ο έφηβος κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών
  • παραμελεί τελείως το σχολείο και κινδυνεύει να μην προαχθεί
  • κάνει υπερβολική χρήση του internet

 

Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ο ίδιος ο έφηβος μπορεί να ζητήσει βοήθεια ή (κάτι που συμβαίνει συχνότερα) οι γονείς νιώθουν την ανάγκη να αναζητήσουν ψυχολογική βοήθεια και καθοδήγηση για να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση με το έφηβο παιδί τους. Πολλές φορές η βοήθεια αυτή μπορεί να είναι απλά η διευκόλυνση ή η δημιουργία ενός καλύτερου τρόπου επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια που αλλάζει μαζί με τον έφηβο της. Άλλοτε ο έφηβος λαμβάνει την στήριξη που χρειάζεται για να βρει σιγά-σιγά την καινούργια του ταυτότητα.

Pin It
Λουίζα Βογιατζή
Σε μία πρώτη συνεδρία είμαι στη διάθεση σας για να ακούσω με μεγάλη προσοχή αυτό που σας φέρνει στο γραφείο μου, τους προβληματισμούς σας και τα ζητήματα που σας απασχολούν. Ακόμη, θα απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις σας, θα περιγράψω την διαδικασία, θα ακούσω όποιες ανησυχίες ή ενδοιασμούς μπορεί να έχετε, έτσι ώστε να αναζητήσουμε από κοινού τον καλύτερο για σας τρόπο να λάβετε την βοήθεια και τη στήριξη που έχετε ανάγκη. Οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα συνήθως μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν 50-55 λεπτά.